fredag 5 juni 2009

Spridd stad

Här är ett lästips från dagens Svenskan: http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_3013627.svd"–Man anser att man har hittat svaret, och det är att återgå till den täta kvartersstaden. Men herregud, man kan ju bygga på andra sätt också, säger Karin Bradley som efterlyser fler och mer visionära sätt att tänka kring framtidens stad."

"Själv gör hon inte anspråk på att sitta inne med lösningen för framtidens stad. Men i samarbete med arkitektkontoret Spridd, som nyligen fått medel från konststödsprogrammet Iaspis och Bildkonstnärsnämnden, ska hon utveckla stadsformer som kan utmana den täta kvartersstaden."

Hon har alltså inga alternativa idéer själv. Det är tydligen ytterligare 80 års funkisexperimenterande som behövs.

Att arkitektkontoret heter "Spridd" är säkert en hint om hur dom tycker att staden ska byggas."De senaste årtiondena har traditionell kvartersbebyggelse manglats ut på många orter i Sverige. Urbanitet har blivit ett ideal – och livet i en tät stadsmiljö framställs som det goda och hållbara livet."

Här blev det fel. Det är ju mest punkt och lamellhus som byggs."Dessutom menar hon att det stadsliv som hyllas går hand i hand med en konsumtionskultur som är allt annat än hållbar."

Hon kunde ju fundera på om inte det främst beror på att det bor fler ekonomiskt starka i innerstaden. Och att anledningen till det är att den ofta upplevs som attraktivare än punkt- och lamell husmattorna.

Inga kommentarer: