söndag 19 juli 2009

Västra Hamnen i Malmö

Sydsvenskan har i dagarna en artikelserie om Västra Hamnen i Malmö.
Västra Hamnen är ett bra exempel på att det lönar sig i längden för en stad att satsa lite utöver det vanliga på arkitektur och stadsbyggnad. På kort sikt kostar det lite mer men den långsiktiga betydelsen för staden kan knappast överskattas.
BO01 är inte bara ännu ett bostadsområde med sjöutsikt för välbeställda. Badplatsen, kroglivet, Stapelbäddsparken och den varierade arkitekturen drar folk från hela Malmö.
Turning Torso är en bra symbol för det nya Malmö. Något liknande finns inte i vare sig Stockholm eller Göteborg. Malmö är idag nummer ett i Sverige när det gäller arkitektur och stadsbyggnad.

Det finns fler bra exempel i Malmö. Hyllie Stationstorg med bland annat Wingårdhs Hotell. Även Norra Sorgenfri ser lovande ut. Blandningen av nya och gamla lokaler, den småskaliga variationen kan bli en skön mix.

Fortsätt så här så kommer Malmö att bli ännu bättre.
SDS1, SDS2, SDS3, SDS4, SDS6
Sydsvenskan skriver även om Turning Torso på ledarplats: SDS5

1 kommentar:

Jesper N sa...

Hyllie stationstorg kommer nog inte bli något man gärna tar upp för att exemplifiera om ett par tre år. Stället kommer att bli ett kalt blåshål, med tanke på att schaktet ner till järnvägen bryter i princip rakt igenom platsen. Runt om finns ingen bebyggelse som bryter av vindarna, snarare bara storskalig bebyggelse som vindarna kan ta fart vid. Ett ogästvänligt torg...