måndag 2 november 2009

Forever Sleeping Beauty + Caroli kyrka


Sydsvenskan skriver om att Profi som är ägare av Caroli City har köpt Caroli kyrka.

Så här skriver Sydsvenskan:
”Redan 2006, när Profi köpte Caroli City från fastighetsbolaget Wihlborgs, var planen att rusta upp och förnya köpcentret. I september förra året presenterades skisser och idéer till Sleeping Beauty, den stora ombyggnaden som skulle öppna upp centret och göra det mer lockande.
Ett par veckor senare kom finanskraschen.
Och skönheten somnade in.
– Finanskrisen gör att allt tar längre tid. Det krävs bättre projektunderlag för att kunna göra rätt avvägning mellan risk och avkastning, säger Gustav Björkman.
– Men vi fortsätter arbetet efter de långsiktiga planerna och hoppas att kunna bli tydligare före slutet av året.”

Det låter alltså som om Profi inte riktigt vet vad dom vill med Caroli. Skulle det byggas om nu blir det för tredje gången. Första gången var i slutet av 80-talet när SAS hotellet kom till. Senaste gången var 2001. Och så kanske nu. I stället för att lappa och laga ungefär vart 10:e år, låt ”skönheten” somna in för evigt och gör en långsiktig omdaning av kvarteren istället. Visa lite handlingskraft, satsa på en ny stadsplan för området. Kolla mer om detta i mina äldre inlägg. Det har varit många byggprojekt i Malmö under senare år som ligger i framkant: t.ex. TT, Västra Hamnen, Hyllie och nu senast Kronprinsessan. Att försöka bygga om Caroli City för tredje gången och tro att det skulle bli så mycket bättre den här gången står i skarp kontrast till alla dessa.

Caroli kyrka
I stadsdelen The Lanes i Brighton såg jag ett exempel på en f.d. kyrka som användes som pub – alltid välbesökt och bra stämning. Caroli kyrka skulle kunna byggas om till kafé / pub istället för att bli en del av ett köpcentrum på dekis.


1 kommentar:

Anonym sa...

Instämmer!